Startsignaal voor modernisering in de Rotterdamse haven: EECV kiest Bedeschi als leverancier voor nieuwe losinstallatie

  • Europese kwaliteitsfabrikant Bedeschi produceert grijperkraan voor EECV-terminal in Rotterdam-Europoort
  • Met een hoogte van 77 meter is de kraan een van de grootste in zijn klasse
  • Levering gepland voor eind 2025 en inbedrijfstelling begin 2026
  • thyssenkrupp Steel investeert een bedrag van tientallen miljoenen in de modernisering van de infrastructuur bij EECV

De beslissing voor de leverancier van de nieuwe losinstallatie bij Ertsoverslagbedrijf Europoort C.V. (EECV) in de Rotterdamse haven is gevallen. Het contract is gegund aan Bedeschi, een toonaangevende wereldwijde leverancier van oplossingen voor de op- en overslag van bulkgoederen. De speciaal op EECV afgestemde grijperkraan zal naar verwachting begin 2026 in gebruik worden genomen op de EECV-terminal in de haven van Rotterdam en zal een centrale rol spelen bij de jaarlijkse overslag van zo’n 24 miljoen ton grondstoffen voor de staalindustrie.

Intensieve leveranciersevaluatie

Aan de beslissing ten gunste van de Italiaanse leverancier Bedeschi ging een gedetailleerde analyse van de prestatieprofielen van verschillende aanbieders vooraf. “We zijn blij dat we voor ons project met Bedeschi een ervaren Europese kwaliteitsfabrikant als partner hebben gevonden, die voldoet aan onze hoge normen op het gebied van technische kwaliteit, energie-efficiëntie, losprestaties en milieuvriendelijkheid”, zegt Frank Tazelaar, CEO van EECV en thyssenkrupp Veerhaven, de Nederlandse logistieke dochterondernemingen van thyssenkrupp Steel. Bedeschi heeft ruime ervaring met het ontwikkelen en vervaardigen van installaties, machines en systeemoplossingen op het gebied van bulkgoederenlogistiek.

De CEO van Bedeschi, Rino Bedeschi, is verheugd met de keuze die EECV als belangrijke speler in de Europese bulkoverslag heeft gemaakt. “Het sluiten van het contract met EECV voor een van de grootste grijperkranen is een bewijs van Bedeschi’s onvermoeibare inzet voor de verdere ontwikkeling van materiaal-overslagtechnologie. De kraan weerspiegelt niet alleen onze ingenieurskunst, maar onderstreept ook onze toewijding aan het leveren van oplossingen die de industrienormen opnieuw definiëren”, aldus Bedeschi. Dit “baanbrekende project” vertegenwoordigt een belangrijke stap voor Bedeschi in de ontwikkeling van innovaties op het gebied van materiaaloverslag en positioneert het bedrijf als leider op de wereldmarkt.

De engineering van de losinstallatie wordt uitgevoerd door Bedeschi Duitsland. Volgens plan wordt de losinstallatie eind 2025 afgeleverd en geplaatst op de kademuur van de EECV-terminal in Europoort Rotterdam. Na een testfase zal de nieuwe kraan begin 2026 in gebruik worden genomen.

Investeren in een duurzame grondstofvoorziening

Door een bedrag van tientallen miljoenen te investeren in de nieuwe losinstallatie, zet thyssenkrupp Steel de koers uit voor de modernisering van de infrastructuur op het bijna 100 hectare grote terminalterrein van EECV in de haven van Rotterdam. Het logistieke bedrijf verwerkt jaarlijks ongeveer 24 miljoen ton ijzererts en steenkool voor de staalproductie in het Ruhrgebied. Het vervangen van één van de vier grijperkranen door een krachtig model van Bedeschi garandeert ook de duurzame grondstofvoorziening voor de toekomstige klimaatvriendelijke staalproductie van thyssenkrupp Steel. Met de start van het tkH2Steel decarbonisatieproject in Duisburg in zal vanaf 2027 de overslag van kolen bij EECV geleidelijk afnemen. De activiteiten van EECV zullen zich dan concentreren op ijzererts ten behoeve van klimaatvriendelijk staal.

De grijperkraan van Bedeschi zal ijzererts lossen en de eerste jaren van operatie ook nog kolen. Met een totale hoogte van 77 meter en een kraanbrug van 98 meter lang is het een van de grootste in zijn klasse. Dankzij een railspoorbreedte van 21,5 meter haalt de kraan een bereik van 38 meter aan de zeezijde en 19 meter aan de landzijde. De kraan heeft aan de kabels een hijsvermogen van 60 ton en lost 2.600 ton ijzererts en 1.800 ton steenkool per uur. De kraan zorgt voor een betrouwbare beschikbaarheid, zelfs in de veeleisende omgeving van de bulkgoederengrondoverslag.

Over EECV:

Ertsoverslagbedrijf Europoort C.V. (EECV) is een Nederlandse logistieke dochteronderneming van thyssenkrupp Steel Europe en de Hüttenwerke Krupp Mannesmann. Het bedrijf exploiteert met ongeveer 300 medewerkers een van de grootste en modernste bulkoverslagfaciliteiten van Europa en de op één na grootste bulkoverslagterminal in de haven van Rotterdam op het bijna 100 hectare grote terminalterrein in het Europoortgebied van de haven van Rotterdam.
EECV verwerkt jaarlijks ongeveer 24 miljoen ton ijzererts en steenkool voor de staalproductie, die de duwbootrederij thyssenkrupp Veerhaven over de Rijn naar het Ruhrgebied transporteert.

Over Bedeschi:

Bedeschi SpA werd in 1908 in Padua opgericht en is nu een van de oudste bedrijven in Europa, gespecialiseerd in de ontwikkeling van kant-en-klare oplossingen voor bulkmaterialen, containerlogistiek en de baksteenindustrie. Tegenwoordig wordt het familiebedrijf gerund door de vierde generatie. De hedendaagse knowhow op het gebied van ontwerp, technologie en productie is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring.

Über die thyssenkrupp Steel Europe AG

De klantspecifiek ontworpen grijperkraan zal een centrale rol spelen bij de jaarlijkse overslag van zo’n 24 miljoen ton ijzererts en steenkool op de EECV-terminal in de haven van Rotterdam

Firmenkontakt und Herausgeber der Meldung:

thyssenkrupp Steel Europe AG
Kaiser-Wilhelm-Str. 100
47166 Duisburg
Telefon: +49 (203) 52-0
Telefax: +49 (203) 52-25102
http://www.thyssenkrupp-steel-europe.com

Ansprechpartner:
Mark Stagge
SE/COM
Telefon: +49 (203) 52-25159
E-Mail: mark.stagge@thyssenkrupp.com
Für die oben stehende Story ist allein der jeweils angegebene Herausgeber (siehe Firmenkontakt oben) verantwortlich. Dieser ist in der Regel auch Urheber des Pressetextes, sowie der angehängten Bild-, Ton-, Video-, Medien- und Informationsmaterialien. Die United News Network GmbH übernimmt keine Haftung für die Korrektheit oder Vollständigkeit der dargestellten Meldung. Auch bei Übertragungsfehlern oder anderen Störungen haftet sie nur im Fall von Vorsatz oder grober Fahrlässigkeit. Die Nutzung von hier archivierten Informationen zur Eigeninformation und redaktionellen Weiterverarbeitung ist in der Regel kostenfrei. Bitte klären Sie vor einer Weiterverwendung urheberrechtliche Fragen mit dem angegebenen Herausgeber. Eine systematische Speicherung dieser Daten sowie die Verwendung auch von Teilen dieses Datenbankwerks sind nur mit schriftlicher Genehmigung durch die United News Network GmbH gestattet.

counterpixel