Goede vooruitzichten: bikepark, bike-trekking en Bike-Festival: In Willingen in het Sauerland start het bikeseizoen met populaire én nieuwe activiteiten

Ook in Willingen in het oosten van het Sauerland ontwaakt de natuur. De warme zonnestralen activeren en verhogen de zin om op de bike erop uit te trekken. Het Bikepark Willingen is open, de trajecten van de Bikewereld zijn bijna alle vrijgegeven en het Trekkingpark Sauerland wacht op de toerfietsers. De Willinger fietsdeskundigen hebben alles voorbereid voor de eerste fietstochten van het jaar, terwijl het jaarlijkse Bike-Festival enkele nieuwigheden in petto heeft.

Direct na het einde van het wintersportseizoen zijn de liftexploitanten en het Bikepark-team aan de slag gegaan om het Bikepark Willingen voor te bereiden op het zomerseizoen. Tijdig vóór de paasdagen was alles gereed en kon het seizoen er starten. Alle acht trails, van licht tot zwaar, zijn te berijden en twee liften vervoeren de mountainbikers de Ettelsberg op. Er zijn ook nieuwbouwplannen. Voor de wat gevorderde bikers ontstaat er in de zomer een nieuwe Jumpline.

Nieuwe vergezichten in de fris groene bergwereld

Iets minder actie dan in het Bikepark, maar des te meer genieten van de natuur, beleven de toerbikers. De meeste trajecten van de Bikewereld Willingen zijn gecontroleerd, van omgestorte bomen bevrijd en dus weer goed te berijden. Na het afsluiten van de boswerkzaamheden vanwege de aantasting door de schors- of bastkever biedt de streek nieuwe vergezichten, zoals eigenlijk nooit eerder vertoond. Verwacht wordt dat de eerste pionier planten deze gerooide oppervlakten snel zullen bevolken, vooral door bessenstruiken. De komende zomer is het grootste deel van het landschap rond Willingen weer diepgroen. Dankzij de vele nieuwe vergezichten zal menigeen dit seizoen de Willinger bergwereld vanaf de bike opnieuw ontdekken.

Afstappen en bijna langs het fietspad overnachten

Eveneens open is het Trekkingpark Sauerland. De overnachtingsstations liggen alle in de natuur, vaak op speciaal uitgekozen, mooie plekjes aan de rand van het bos en altijd in de buurt van fiets- en wandelpaden. Je kunt daar een overnachting plannen tijdens een tocht op een lange-afstandsfietspad, zoals het Geo-fietspad of het fietspad R5. Of je maakt van meerdere van de negen platforms gebruik om tijdens een fietstocht door de streek te overnachten. Het is belangrijk om tijdig te boeken onder www.biketrekkingpark.de.

Nog duurzamer fietsen

Ook de duurzame (fiets)vakantie is een absolute trend. Steeds meer fietsers gebruiken voor de heen- en terugreis de trein in plaats van de auto. Met het 49-euro-treinticket, dat vanaf mei 2023 in heel Duitsland verkrijgbaar is, wordt de treinreis nóg gunstiger.

In Willingen functioneert de (fiets)vakantie met het openbaar vervoer bijzonder goed. Daar ligt namelijk midden in deze plaats het treinstation. Van dit station naar het hotel, naar de trail, naar de Tourist-Information en veel andere doelen komt de bezoeker eenvoudig met de fiets, want in Willingen ligt alles dicht bij elkaar. In totaal 18 Bett & Bike-overnachtingsbedrijven zijn vanwege deze certificering uitgeroepen tot fietsvriendelijke gastbedrijven. Ze hebben bij voorbeeld een afsluitbare fietsenstalling, reparatiesets, droogmogelijkheden voor de kleding en nog meer zaken die de vakantieganger op de fiets nodig heeft.

Met een lengte van 112 km is het Diemel-fietspad vanaf de bron van de Diemel in Usseln via de Diemelsee naar Bad Karlshafen in het noorden van Hessen een van de boeiendste Duitse fietspaden naast een rivier. Veel gasten uit Willingen fietsen niet de totale route, maar verkennen het eerste deel tijdens een dag etappe, waarop trouwens ook enige overnachtingsplatforms van het Trekkingpark liggen. Dit gecertificeerde kwaliteitsfietspad had al vier sterren en kreeg recent zijn vijfde ster van de Duitse fietsersbond ADFC.

Hoogste dichtheid aan Bike- en Trailparken

Vermoedelijk nergens in Duitsland is de dichtheid aan Bikeparken en Trailparken zo hoog als in het Sauerland. De streek bouwt deze voorsprong steeds verder uit. Momenteel ontstaat het megaplan “Green Trails”. Het district Waldeck-Frankenberg, waartoe ook Willingen behoort, werkt met veertien deelnemende gemeenten aan een voor Europa uniek mountainbike-project. Het betreft een ca. 200 km omvattend netwerk aan mountainbike-trails, 14 trailparken plus verbindingswegen.

Het geplande wegennet richt zich niet alleen op extreem sportievelingen, maar wil alle soorten fietsers aanspreken, in het bijzonder de gebruikers van e-bikes. Aan de Eisenberg bij Korbach is de eerste spade voor dit project in de grond gegaan. Nog dit jaar 2023 start de bouw van het Willinger parcours.

Het Bike-Festival met nieuwe highlights

Het bekende Bike Festival Willingen, dat dit jaar wordt gehouden van 26 t/m 29 mei, maat van Willingen weer het Mekka voor de fietsfans. De hoogtepunten: bij de Scott BIKE marathon kunnen dit jaar waardevolle UCI-punten worden verzameld en op het downhill-traject in het Bikepark is de iXS Downhill Cup tegelijk het Duitse kampioenschap in deze tak van sport. Nieuw is de Shimano Gravel Ride, waarbij het overigens niet om winnen gaat. Het is namelijk een sportieve, 50 km lange tocht over landbouw-, akker- en veldwegen, maar wel zonder tijdregistratie. De tocht is perfect om als deelnemer een en ander gezamenlijk te beleven en te genieten van de natuur in de Willinger bergwereld. Vier dagen lang is er tijdens het Bike Festival naast de spannende races met de “Expo” tevens de grootste Duitse Outdoor-beurs op het gebied van mountainbikes.

Altijd uitstekend geïnformeerd

Een vaste begeleider bij een Willingen-fietsvakantie is de fietskaart Willingen/Diemelsee. Aanschaffen kunnen gasten deze gedrukte uitgave onder www.willingen.de/prospektbestellung. De kaarten en ander informatiemateriaal, zoals de brochure Bikewelt Willingen of de flyer m.b.t. de Kids Mountainbike Touren zijn verkrijgbaar bij de Tourist-Information Willingen. Handig, altijd bereid en gratis is het toerenportaal onder www.willingen.de. Die is ook op te roepen via de app mein.willingen.de.

Eventkalender

13.05. Uplandsteig Wandermarathon

26.05.–29.05 Bike Festival

04.06. Warsteiner Mühlenkopf Kraxler

10.06. Roland Kaiser

22.-24.06. LOWA 100 years presents EXTREM EXTREM

06.-09.07. Bike Week

04.08. Willingen Open Air mit Cro

23.08. Hochheidetag

27.08. Alphornmesse

Firmenkontakt und Herausgeber der Meldung:

Tourist Information Willingen
Am Hagen 10
34508 Willingen
Telefon: +49 (5632) 9694353
Telefax: +49 (5632) 9694395
http://www.willingen.de

Ansprechpartner:
Susanne Schulten
Telefon: +49 (2904) 1039
E-Mail: presse@willingen.de
Für die oben stehende Pressemitteilung ist allein der jeweils angegebene Herausgeber (siehe Firmenkontakt oben) verantwortlich. Dieser ist in der Regel auch Urheber des Pressetextes, sowie der angehängten Bild-, Ton-, Video-, Medien- und Informationsmaterialien. Die United News Network GmbH übernimmt keine Haftung für die Korrektheit oder Vollständigkeit der dargestellten Meldung. Auch bei Übertragungsfehlern oder anderen Störungen haftet sie nur im Fall von Vorsatz oder grober Fahrlässigkeit. Die Nutzung von hier archivierten Informationen zur Eigeninformation und redaktionellen Weiterverarbeitung ist in der Regel kostenfrei. Bitte klären Sie vor einer Weiterverwendung urheberrechtliche Fragen mit dem angegebenen Herausgeber. Eine systematische Speicherung dieser Daten sowie die Verwendung auch von Teilen dieses Datenbankwerks sind nur mit schriftlicher Genehmigung durch die United News Network GmbH gestattet.

counterpixel